Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Van oost naar west deel één

 

Een blauw nummerbordje schiet links voorbij en snijdt af om rechtsaf te gaan. Stoplicht rood, niemand te zien. Een politieauto die om onduidelijke redenen veel te hard over de tramrails rijdt priemt in mijn rug maar volgt niet. De auto die dwars over het fietspad stond belet mij even later rechtdoor door te rijden naar de Kadijk. Daar heb ik geen zin om tussen geparkeerde auto’s te vluchten om een ongeduldig brommende SUV te laten passeren. Kadijksplein naar Prins Hendrikkade is legaal niet neembaar. De ruimte tot de Kromme waal is Nihil. Een keer of drie voor de Nicolaaskerk manoeuvres rond toeristen waarvoor ik een stuntcontract verdien. De tikker bij het Damrak staat op 50: Rust!

 

Van oost naar west deel twee

 

Zelfs 50 tikken tel ik braaf af. Linksafslaanders en Chinese toeristen blokkeren ergerlijk, maar niet zo ergerlijk als de auto’s op de Haarlemmerdijk die zich heer en meester wanen en vinden dat jij als fietser dan maar de stoep op moet. Een vader met zijn jonge, net fietsende dochter waagt de oversteek en dwingt tot respectvol wachten. Na het Haarlemmerplein: Het snelst is langs de illegale linkerkant tot de ophaalbrug naar het Westerpark waar naast elkaar fietsende studentes mij die weg niet gunnen.

Snel rechtsaf nu het verkeer stilstaat. Te laat! De brug is versperd door een net passende vrachtwagen. Hoeveel risico’s had ik niet hoeven nemen. Niet over nadenken, niets bijzonders.

 

Ian Pontis (c) 2014

 

+++